torsdag 26 november 2015

Barnen bloggar II



Idag fortsätter vi med blogg-gruppen. Barnen som var med idag var Isabella och Lamiss i FC, Hamza och Ellis i 1B och Miko och Lova i 2B. Skrivandet har töserna i 2B ansvarat för men idéerna och innehållet har alla barnen bestämt.
Jag har låtit texten vara oredigerad och slängt in en kommentar där den kan behövas /Fredy.

I FC har dom gjort en julkalender, berättar Isabella.

Det var studiedag i tisdag då hade vi idrottsgrupp 2 gånger, lysnadde på ghostbuster och vi gjorde ghostbuster masker, berättar Ellis och Hamza.

2B simmade i 3 veckor och nu har 3 veckor gott och det var ganska många i 2B som saknade simmningen, hälsar Lova och Miko.

Ellis kan flyta!

En kalasfin flicka, av Lamiss.


Lamiss ska gå på Malaks kalas och hon ser fram i mot det.

Isabella ska köpa julgran på första advent – kan vi ha en julgran så stor som hela skolan, undrar Isabella?

Lamiss hälsar Miranda för att hon är en bra kompis och dom har gungat tillsammans med varandra.

Move Like Jagger är en bra låt!
Musiktips från Hamza (reds. anm.)

Pyssel vi vill göra på fritids: masker, fladdermöss, lyssna på Star Wars-musik, Julpyssel med glitter!
Exempel på hur man gör fladdermöss, av Isabella.

onsdag 25 november 2015

Studiedagen

Hej på er!

Tack för en trevlig studiedag på Bläckfisken, vi hade superkul!
Här har vi pärlplattat, myst och pysslat i mängder och jag (Ture) har nog aldrig blivit så uppvaktad på min födelsedag tidigare, tack för det goa ungar!
Vädret är som det brukar vara såhär års, blött och kallt och barnen är inte alltid jätteglada över att vara ute i kylan, men som det nötta gamla uttrycket lyder "Det finns inget dåligt väder, de finns bara dåliga kläder..." Vi är ju tyvärr inte ett jättestort fritids och därför är vi beroende av våra utevistelser, så packa gärna med en extra tröja och regntåliga kläder, så besegrar vi höst och vinterslask ännu ett år!
Glada novemberhälsningar från Bläckisarna! 
  

tisdag 24 november 2015

Matlagningsgrupp: Baozi

I måndags, på matlagningsgruppen lagade vi asiatiska "hamburgare".
Man kunde fylla sin bulle med:
  • kimchi
  • koriander
  • groddar
  • syrlig morot
  • gurka
  • vårlök
  • sesamfrö
  • sriracha-sås


Baozi (kinesiska 包子, pinyin bāozi) är ett ångkokt runt bröd med fyllning. Ursprungligen från Kina återfinns bullen idag i många länder, under flera namn och med många olika slags fyllningar. (Wikipedia)

måndag 23 november 2015

Påminnelse: Studiedag 24/11

Vi vill påminna er alla om att imorgon, tisdagen 24/11, så är det studiedag på skolan. Fritids har öppet precis som vanligt.

Många passar på att stanna hemma med barnen, tänk då på att ringa eller sms:a oss på fritids och meddela detta, eller att ni berättar när ni hämtar idag.

Tänk också på att när det är fritids en hel dag så är vi ute mycket mer än vanligt och kanske är det så att vi gör en mindre utflykt någonstans. Då är det bra att komma ihåg att det är minusgrader ute!



torsdag 19 november 2015

Barnen bloggar

Idag har vi startat en ny aktivitetsgrupp där barnen får blogga. Barnen som var med i detta pilotprojekt var Julianna och Hedvig i FC, Axel och Julian i 1B och Lo och Etta i 2B. Skrivandet har töserna i 2B stått för men idéerna och innehållet har alla barnen tillsammans bestämt.
Jag har låtit texten vara oredigerad och slängt in en kommentar där den kan behövas /Fredy.

Det skulle vara roligt om vi hade lite fler utflykter, på skoltid och inte bara på lov, tycker Axel.
Vi ska se om vi inte kan göra utflykter även på de här halvdagsplaneringarna då fritids börjar kl. 12 (reds. anm.)

Vi undrar vart filmen på fredagarna tog vägen. Vi saknar mysfredagar, säger Julian.
Vi får ju inte visa film hur som helst nuförtiden, tyvärr. Det måste finnas en pedagogisk tanke bakom filmen och man får bara visa snuttar (reds. anm.)

FC har gjort gubbar med tokigt hår som är gjort av fjädrar, berättar Hedvig.
FC:s gubbar med tokigt hår.


Vart tog idrotsgrupen vägen igår, undrar Julian?!
Vi saknade personal igår så idrottsgruppen uteblev (reds. anm.)

Siri i FC har varit en snäll kompis denna vecka och lekt laburint, hälsar Julianna.

Vi undrar vart pirayabebisarna tagit vägen? Julian
Piraya-bebisarna var våra små märken vi hade gjort till barnen för att de skulle kunna visa i vilket rum de befann sig i. Dessvärre tyckte någon det var roligt att sno häftmassan bakom dem så de försvann en efter en (reds. anm.)

Hedvig i FC ska åka till stockholm i helgen.
Ha så trevligt! (reds. anm.)

I 2B är det simskola som gäler, och på fredag är det sista dagen, det kanske finns en överaskning någon stans? tror Lo och Etta


Vi vill ha fler grupper! Tex bakning, skapandegrupp, och biloteks grupp, hälsar Lo och Etta.

Julian har gjort ett diagram där man kan få rösta!!! vad för grupp vi ska ha.

onsdag 18 november 2015

Elevråd på Fritids

Hej kära päron!

Vi har hållit mellisråd i våra grupper där barnen fått tillfälle att lyfta tankar och förslag, i syfte att utveckla vår verksamhet. En representant från vardera grupp har sedan tagit vidare förslagen vid ett möte för hela skolans olika fritidshem. Många intressanta förslag och ideér har lyfts vissa mer genomförbara än andra, vi kan tyvärr av olika skäl inte bygga en bergochdalbana på skolans skolgård eller göra långa utlandsresor med fritids. däremot har vi lyssnat på barnens önskemål om att ha mer synlig personal på fotbollsplanen och fler möjligheter att vara med och påverka vilka utflykter och aktiviteter som skall hållas på lovet.
Mer information om beslut angående fritidsrådets beslut kan läsas i det allmänna blogginlägget på fritidsbloggen, skrivet av Freddy.
Vi kan också meddela att vi nu har tillgång till bättre mobiler utrustade med ordentliga kameror vilket kommer underlätta vid framtida fotografering av vår verksamhet.



Ha det bra, hälsningar Bläckisarna!

Beslut om Pokémon- och fotbollskort samt bakning

I förra veckan hade vi som bekant fritidsmöte med en representant från varje mellanmålsgrupp (exklusive F-klasserna) där eleverna satte dagordningen och där många beslut fattades. Vissa av besluten var vi däremot tvungna att bolla upp till vår chef och rektor Linn Jeppsson.

Fråga: Varför får vi inte lov att baka på fritids?
Svar: Man får visst lov att baka på fritids, så länge det inte är med socker. Malmö Stad har en sockerfri policy på skolor och den gäller även här på Sorgenfriskolan.

Fråga: Får man ha Pokémonkort eller fotbollskort på fritids (fast man inte får ha det på skolan)?
Svar: Tyvärr är det så, av erfarenhet, att om man har med sig olika former av kort ämnade enbart för fritids så är frestelsen att ta fram dem under skoltid för stor, vilket lärarna har opponerat sig emot. Dessutom är sådana här kort inte särskilt billiga och det är tråkigt om elever blir av med dem eller känner sig lurade vid byten, eller att andra elever känner sig exkluderade ur leken för att de inte har Pokémonkort.
Detsamma gäller andra inomhusleksaker, de får lov att stanna hemma. Däremot får man lov att ta med sig uteleksaker

fredag 13 november 2015

Jullov 23/12-8/1 *avslutad*



Knappt har höstlovet tagit slut förrän vi på fritids börjar planera inför nästa härliga lov, jullovet!
Vi behöver veta vilka barn som kommer att vara på fritids under veckan för att kunna beställa mat, planera aktiviteter och göra personalschema.
Använd relevant länk för att fylla i de dagar som ditt barn har behov och ska vara på fritids. 

Svar anhålles till fritids senast fredag 13 nov.


Pirayan
Avslutad länk

Späckhuggaren
Avslutad länk

Bläckfisken
Avslutad länk

Med vänliga hälsningar /Fritidspersonalen

torsdag 12 november 2015

Fritidsråd

Idag har vi haft fritidsråd på fritids, där en representant från varje mellanmålsgrupp deltagit.

Ämnen vi tagit upp har bl.a. varit utflyktsresmål, Pokémon- och fotbollskort på fritids, telefoner på fritids etc.
En hel del frågor kunde vi ta gemensamma beslut och andra ska vi fråga rektor Linn om. Nästa möte är bokat till den 15/12.

Kontaktblad saknas



Vi har gått igenom våra kontaktblad på Pirayan och märkt att vi saknar en hel del kontaktblad från våra elever. Därför tar vi ett krafttag och skickar ut lappar till alla de barn som inte lämnat in.
Vi ber er föräldrar att kolla igenom era barns väskor, fyller i kontaktlappen och skickar tillbaka den så snabbt som möjligt.

Med vänliga hälsningar, Pirayan-personalen

Tekniska problem

Fritids har nu kommit ikapp 2015 och fått smarttelefoner till varje avdelning. Detta för att vi lättare ska kunna dokumentera och blogga, samt enklare kunna svara på mess osv. Dessvärre har inte vi i personalen kommit ikapp 2015 för vi har en hel del tekniska problem med de nya lurarna. Bl.a. stänger de av sig själva så att man jämt och ständigt måste skriva in PIN-kod, vilket innebär att telefonerna varit avstängda under stora delar av dagen och att vi varit väldigt svåra att nå,

Förhoppningsvis är det nånting vår tekniska support ska ha löst till nästa vecka och vi hoppas att ni har överseende med våra tekniska problem.

Mvh Personalen

torsdag 5 november 2015

Vi behöver er hjälp, föräldrar



Slut på myshösten med kastanjer, milt väder och vackra löv - Nu är den regniga, gråa, kalla och blåsiga hösten här! Men vad gör det, när alla dagar är ett äventyr på fritids.

Här kommer vi med en vädjan om hjälp till er föräldrar. Först och främst ber vi er att packa med eller klä era barn i kläder efter väder. Visst kan just den fina jackan, eller converse-skorna vara det som barnen vill klä på sig men converse-skor blir fuktiga bara de känner på sig att det regnar! Kör på gummistövlar eller gore-tex-dojjor. Sen får ni gärna tjata lite på barnen att faktiskt också ta på sig dessa plagg. Skulle vi säga till alla ungar som vi ser på rastgården utan vare sig tjocketröja eller jacka så hade vi inte hunnit med så mycket mer. Dessutom biter tjat bättre om ni tjatar hemifrån och vi tjatar här!

Sist men inte minst vill jag påminna er om vikten av att stryka sig från listan när man går hem. De flesta av er ser alltid till att göra det och många barn är superduktiga på den detaljen. Men det finns en hel del av er som hämtar ert barn och ber dem säga hejdå och hämta väskan. Väskan hämtas men i all spring och lek glömmer man att stryka sig. Sen sitter vi med en ofullständig lista och måste minnas om vi sett föräldrar hämta eller inte och ringa hem till er för att fråga. Vi spenderar hellre den tiden med att hitta på något roligt med barnen här. Så se alltid till att få kontakt med den som håller listan och se till att få ert barn struket, så blir vi väldigt tacksamma.